Monday, January 17, 2011

-Renungkanlah-

Allah Ne Farishton Ko Sirf Aqal Di Hai
Magar Khawahishat Nahi De Hain
Aur Janwaroo Ko Khawahishat De Hai
Magar Aqal Nahi De Hai
Aur Insan Ko Ye Dono Chizain De Hain
Lihaza Jis Ki Aqal Us K Khawahish Pe
Galib Aajaye Wo
Farishtoo Se Behtar Hai
Aur Jis Ki Khawahish Us Ke
Aqal Pe Galib Aajaye
Wo Janwar Se Bedtar Hai

(HAZRAT ALI)
-------------------------------------------------------------------------------------------------
It means that :

Allah hanya mengurniakan akal kepada malaikat,
tapi tidak mengurniakan nafsu,
dan Allah hanya mengurniakan nafsu (keinginan) kepada haiwan,
tapi tidak mengurniakan akal,
dan Allah mengurniakan kedua-dua akal dan nafsu ini kepada manusia,
yang membuktikan bahawa dengan memiliki nafsu (keinginan), manusia lebih baik drpd malaikat dan dengan memiliki akal, manusia menjadi lebih baik drpd haiwan.
- Hazrat Ali

Tapi cuba renungkan kembali..sejauh manakah kebenaran kenyataan ini pada zaman skrg??

May ALLAH bless us always..insyaAllah =)

Saturday, January 8, 2011

-Give it a thought-

Salam everyone,
Well, I must say that it had been a hectic week for me to handle a lot of unexpected things that came through my way..but alhamdulillah all went well~
Actually, I have things that I think I must share here..


Pernah dengar tentang fitnah pada akhir zaman kan? I bet all of you should know more about it. Ada banyak contoh tentang fitnah pd akhir zaman ni, yang jelasnya ialah wanita, harta, pangkat and so on. But yesterday someone told me about another thing that can cause this :


Iaitu ilmu pengetahuan yang tinggi tapi ramai yang kehilangan makrifahnya.

Makrifah bermaksud petunjuk Allah dan ayat di atas ini menjelaskan tentang sesetengah manusia yang masih melakukan perkara2 yang dilarang oleh Allah walaupun mempunyai pengetahuan tentangnya. Cth : seorg peguam yg mengambil rasuah & membela pesalah or seorang lecturer yg berzina n much more. It can be anything. The simplest example is a student who is learning but at the same time, he/she doesn't pray, doesn't obey to what Allah has obliged us to do.
Pernah dengar juga mengenai kenyataan ini kan : 
Ilmu yg suci tidak akan masuk ke dalam hati yg bermaksiat.
Aaah dis is the best part :-
1)tapi macam mana ya orang yg byk buat maksiat blh dpt pointer yg lbh baik n tinggi? n 
2)kenapa org yg rajin solat,pergi usrah semua x blh dpt( apa yg org di atas ni blh)?

I will include some of the phrases from the Quran, try to understand it :
"Dan sekiranya orang2 yg zalim mempunyai segala apa yg ada di bumi dan ditambah lagi sebanyak itu, nescaya mereka akan menebus dirinya dengan itu dari azab yg buruk pd hari kiamat." [39:47] ,referring to the 1st part.
and
"Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan "Kami telah beriman" dan mereka tidak diuji? Dan sungguh, Kami telah menguji org2 sblm mereka,maka Allah pasti mengetahui org2 yg benar dan org2 yg berdusta." [29:2&3], referring to the 2nd part.

Hmm..remember this as well, we as a muslim have 2 options in our life. whether to live well or live hell. There are also 2 visions in our life. World & Hereafter. Sepatutnya, sebagai seorang umat Islam, kita seharusnya membuat banyak amal kebaikan sebagai bekalan untuk ke akhirat nanti tetapi dalam masa yang sama kita tidak boleh sewenang-wenangnya melepaskan tuntutan dan kewajipan kita sebagai seorang khalifah di atas muka bumi ini. Never! We should be strong spiritually, mentally, emotionally and physically.

And have you ever heard of the word motivation? sure you all have..it means motive and action,rite??hehe..I'm not very sure but we must have a motive or a vision and work hard for it. We cannot achieve what we want by just taking things for granted. It never works. What I'm trying to point out here is if you had made a mind to do something good, go ahead and  do it. Don't be doubtful about it. And yeah, always know your strengths and weaknesses to face the obstacles in your life. The more you know about yourself the more you will appreciate yourself and the more you will be grateful to Allah. InsyaAllah, let's all of us pray for the best for ourselves and for the people we love. ^_^





Monday, January 3, 2011

-Too much spices do no harm in life-

Salam,
I think it's not to late to wish Happy New Year kan? hehe..
but rasa seronok la jugak tengok azam baru orang lain semua. Hopefully they try their best to fulfill their resolutions. jangan sekadar cakap tapi tak serupa bikin okay. So, I have my own resolutions as well.


responsibility :
- don't want to burn any of my lectures.
- wanna be a good girl,good daughter,good student,good friend but i wanna continue being a thick headed person..in a good way. (heh..mcm adala)
- wanna maximise my usage of time with things that will benefit me.
- I am and will strive hard for my future, want to realize my dream.
- pointer target 3.5 blh? hahaha..mak cakap kena target tinggi2. jgn sedih kalo org lain punya performance are better than us. "slow & steady" (kata2 keramat mak tuh) haha..pray 4 me ma..n papa too! =)


leisure time :
- I really want to buy all of Hlovate's novels and finish reading them! mmg santai la cara beliau mengarang. sempoi habis! more about how a person will change towards a better human being. how will they later on learn and know more about their religion. what makes them change? and how they maintain it. the right way of acting if you love someone, what it takes to achieve your ambition and so on.  Hlovate's novels tells us about our reality now..and I do respect the way Hlovate voice out her/his opinion. (still don't know the identity).
- finish doing all my wordoku! hehe..
- Improving myself esp my softskill and from every aspect la I would say.


I think that's all. Lot of things happened last year and also beginning year 2011. Time do flies by fast eh? cpt mcm bullet train je rasa. watever la..just trying to make the best out of the situation!
---------------------------------------------------------------
"Jangan korang ingat seksi tu lawa.Jangan korang ingat kalau bagi perempuan seksi yang boleh pegang tarik bawak ke hulu ke hilir,aku tak tolak.Aku tak suka."Keruh wajah Ked tika itu.Namun tone suaranya tenang penuh diplomasi. "Korang punya mindset aku respect,so please treat mindset aku dengan cara yang sama. Relationship bagi aku ada satu ending je.Marriage.Aku tak nak bawak awek lawa seksi ke hulu ke hilir buat teman sosial macam dah kawin,lepas tu nak kawin nanti cari lain pulak.Aku nak wife aku nanti yang tak pernah disentuh dipandang lelaki selain dari apa yang patut.Dan aku tak rasa patut untuk aku buat macam tu pada mana-mana perempuan yang bakal jadi isteri orang jugak satu hari nanti." 
- from Ked's story by Hlovate~


p/s : I just found out that I am no good at words! so, I just spill out whatever that I feel directly in this blog. Tak berkias2,tak pusing2 mmg direct habis..coz I'm like that.
--> yeh filmy duniya dramatic kahaniyaan..welcome to the so-called hectic+stressed but enjoyable life.